Pages

Tuesday, March 22, 2011

Kongsikan pendapat anda-Patutkah Lelaki Bergaya hanya demi awek??

Today aku ada nk share interesting topic which baru-baru ini aku alaminya sendiri. aku ada ketemu seorang kawan dan aku namakan dia sebagai H(tiada kena mengena dengan huruf depan namanya). pada satu hari ketika ingin pergi ke kelas, aku bertemu dengan beliau dan keadaan dia sangat2 selekeh dimana muka belum mandi, rambut tidak bersikat, baju tidak ber-iron tambah pulak kemeja, seluar singkat, stokin pula tidak pakai dan kasut hitam..pada pendapat anda itu smart ke ataupun trend? soalan yang aku ajukan kepada dia kenapa ko begini?

jawapan kepada soalan diatas: "biarlah bukan ada sapa nk tgk aku pun, awek aku pun xdak sini..rilek la brada..law ada awek kt sini baru la aku smart2.."(dalam hati aku berkata, ada jugak manusia begini.

kemudian situasi kedua adalah berlaku kepadaku dan setiap hari aku alaminya, aku ada seorang kawan aku namakan dia K, dimana aweknya juga berada di satu kelas yang sama tetapi hasilnya tetap sama, kawan aku tu tetap selekeh, baju tidak ber-iron, rambut tidak bersikat, pakai kemeja bersama seluar jeans dan kasut canvas spt converse tp jenama lain. jika dibandingkan dengan kedua-dua situasi di atas memang berbeza tetapi hasilnya sama..persoalannya aku disini....

1) Perlukah kita bergaya, smart, memakai minyak rambut, minyak wangi, baju kemas dan bersih hanya untuk awek??
2) Adakah kebersihan dan kekemasan itu hanya perlu apabila awek kita bersama kita?
3) Patutkah lelaki menjaga kekemasan diri dan pakaian?
4) Adakah awek menentukan personaliti seseorang lelaki?
5) Perempuan suka lelaki yang bagaimana?

anda boleh copy soalan ini dan buat entry baru di blog anda dan tinggalkan link di comment ini..kita tengok pendapat orang lain..sharing infomation is better than sharing gossip..then tag la 3 orang kawan anda..mari kita tengok resultnya..jangan lupa letak link blog saya yerr..=)

26 Share Their Opinion:

HATYCIKNUURUL said...

waaa,best tjuk ni,.hehe,.tp nk tggal kmen kt sni la,.huhu,..

xptot ade lelaki cmtu,.buat bnde baik hnye krn awek,.dh,gsok gg mndi sume nk kne tggu awek sruh la bru buat!,.hisshh,xsenonoh,.klu jd awek die pon,xnk ikut nsht kite,CN mntak ptus kwn,.haha,.bio la,dr die dgil,.

OoNey™ said...

ehhe itula..tp yg heran dia..dia xnk bergaya atau pn kemas sebab awek dia xda kt situ..rasionalnya xdak sapa nk tgk dia....heran2..

Steven J. Jipanin said...

in my opinion, seseorg lelaki mesti menjaga persembahan dirinya, walaupun tiadanya "awek". kerana jika tidak, dia akan dilihat sebagai seorg yg x bertanggungjawab atas sebab dia x bertanggungjawab ke atas dirinya sendiri.

TokMOH said...

Sesetengah lelaki termasuk TokMOH hanye akan berhias gile2 encem walaupun x ensem bile nak jumpe awek, tempat kerje yang ade awek, taman-taman yanga de awek, tapi xde la ngotor, tapi x sesekemas situasi diatas la,, hee

aniswany said...

eh helooo .
HARUS la laki tu mnjga penampilan kan,xsemestinya depan awek ja...nnti kalo dia selekeh2,kecian org kutuk2 awek dia.xpndai jga bf..kan3..sori teremosi seketika.ngeh3 peace ^_^

Izyan Nasuha Masri said...

tak perlu.just be theirselves.yg mana selesa.no need kot nak bergaya just because of awek.if that the case,ada awek bergaya,tada awek selekeh.mcm tu ?
just opinion (:

Iera said...

klau nk bergaya hnya krn awek x betul lah..memang teruklah lelaki perangai macam tu..lelaki kenalah jaga penampilan tak kisah lah ada awek ke tak ada..

Nadhirah-chan said...

kena la jugak jaga walaupun ade awe ke takde awek ke . penampilan tu penting supaya kita tak dipandang serong . dan boleh tingkatkan keyakinan diri hehe :)

Si DauN CeRi said...

bergaya sbb awek? hurrmmm... personally, sy prefer cara seseorang lelaki tu mempersembahkan dr die depan org lain.. bukan buat performance tu, tp its about how his personality is.. a man can be so charming through the way he brings his life in reality..

xsalah utk kelihatan bergaya dpn org yg istimewa itu, but being a fake person is so wrong to get a healthy, lasting relationship.. hy pendapat sy sahaja~

apik pehe said...

bagi apik..xder la smpai ader awek baru nk pakai smart2..tu macam hipokrit dah..hehe

OoNey™ said...

Steven: yeah aku setuju dan pendapat ko..dia just jaga diri dia sbb ada awek..kiranya dia hanya berpura2 depan awek dia la..kn?

OoNey™ said...

tokmoh:atleast kita jaga penampilan, law pakai deodorant, minyak wangi, minyak rambut dan sikat.baju pun wangi dan ber seterika..tu pun da cukup kn bro?

OoNey™ said...

aniswany:haha emosi itu penting dalam mengexpresikan pendapat anda..yeah i agree with u bcoz dlm kelas(refer kepada situasi kedua) gf dia mmg bole la dressing.tetapi bf dia..mcm xreti lsg nk bergaya..org pakai mnyak rambut leh dia cakap, alah buang duit je pakai mnyak rambut tu..last dlm kelas..org cakap awek dia ni buta ka hapa?(org yg cakap) =P

OoNey™ said...

izyan nasuha masri:thanks for sharing ur opinion..yeah betul tu..knapa nk susah2 seksa diri just nk cantik dimata gf jer..den bila gf xda selekeh..buat org lain kutuk diri sendiri..

OoNey™ said...

iera:yes penampilan dan kekemasan diri lelaki itu perlu dijaga sentiasa..pndai plak if dapat kereta nk cantik,kemas dan bersih..tap diri sndri..?

OoNey™ said...

nadhirah-chan: i like ur comment..bila kita pakai slekeh org akan cakap..mak aih slekeh tul dia ni..sian awek dia..saya mmg xsuka la org berpendapat if ada awek baru kena bergaya..about keyakinan..i agree with u..no doubt..satu fktor kykinan adalah penampilan diri yang kemas..

OoNey™ said...

si daun ceri: if ada button like, i'll like ur commnt..hehe yes..as a men, u akn rasa nk perhatian oleh gadis-gadis diluar..jdi sdikit sbyk personaliti kita pun akan mantap. jadi bila kebersihan dan kekemasan itu dititik beratkan..prempuan akn mengganggap lelaki itu amat charming and macho..isnt? just imaging dia selekeh2 dan terserempak dgn gf dia..mana nk letak muka??=P

OoNey™ said...

apik pehe:haha betul tu bro..hipokrit ni susah nk dpt long lasting relation..buat apala just nk tnjukn bergaya segak time depan awek tp belakang awek selekeh..just proper attire and take care of urself then itu baru lah namanya lelaki!=)

mirmashi said...

xpatot la. lelaki atau pompuan kena jaga kekemasan diri sepanjang masa . lau mcm kat atas tuhh, dh diri-sendiri x terurus, camne nk urus anak bini t an?

Dda Ly said...

demi awek atau x, saye rase semua orang kne jaga penampilan bia sentiasa kemas..:)

meh ke rumah..
~ku panjatkan syukur~
keep in touch ye..♥♥♥

Fafa Rashid said...

xpatut :) kalau depan jer samrt, belakang selekeh tak boleh jugak...mcm mane time2 selekeh pandai terjumpa dengan awek dia, haaaa, kan ke kantoi...silap2, awek dia mintak putus :P

.Cik Nana. said...

ikot masing2 la..tp hensom2 sgt kene ngorat lak..asalkan bersih pon jadi la..

Maisarah Khairi said...

From my opinion, I personally believe that tak kiralah lelaki ke perempuan, dua dua kena kemassss, afterall, kebersihan kan sebahagian daripada iman.

I would love to talk about your entry dalam blog sayaaaaa boleh ehhh? hihi :)

OoNey™ said...

mirmashi:betul tu..penampilan diri seseorang mnjdi ukuran trhdap sesuatu perkara macam saudari cakap..tq for giving ur opinion..nnti mana tau diri xterurus, bini pun xyakin

OoNey™ said...

Dda ly:benar..saya stuju..tp bila dipikirkan balik..pompuan suka ke laki yg selekeh dan kdg2 kemas..means dua2 pun dia ada..?

Fafarashid:hehe betul itu, tu consequences yg may happen if lelaki tu selekeh..kompom terkejut beruk awek dia bila ternmpak bf dia selekeh betui

nana:hehe bersih dan kemas itu penting kn..xsalah ala kadar.aik takut ek kena ngorat?means pompuan mmg pndg la kebersihan dan kekemasan lelaki?

MK;benar!!! kebersihan tu menunjukan keimanan kita..law da depan org kita selekeh, org akan pdg camna la dia di rumah, ataupun dihostel..hehe

*boleh MK feel free to talk about this issue..=)

OoNey™ said...

HATYCIKNUURUL:huhu itula.nmpk sgt die xbole manage diri dia sndri..sekiranya gf dia xdak.kompom selekeh abes..huhu thanks for sharing ur comment